DİZ MENİSKÜS YIRTIK TAMİRİ

Diz eklemlerinin içinde kemiklerin sürtünmesini engelleyen , yük absorbe edip diz hareketlerinin sağlıklı olarak yapılabilmesine olanak veren yapılara menisküs adı verilir. Sıklıkla ileri yaşlarda olmak üzere farklı nedenlere bağlı olarak her yaşta yırtılabilir.Hareketle diz kilitlenmesi ve ağrı gibi bulgular hastayı doktora getiren nedenlerdendir. Doktor klinik muayene ve görüntüleme tetkikleri sonrasında yırtık tanısını koyar. Tedavi olarak menisküsün dikilmesi veya alınması kararını doktor verir.Teknolojik gelişmeler sayesinde artık menisküsler kişiye özel bir süreçte değerlendirilip tamir yoluna da gidilebilinir.

Başarı ; doğru hasta seçimi , doğru tedavi, doğru takip, egzersiz ve rehabilitasyona tam uyumla mümkündür.

 

 

 

MENİSKÜS TAMİRİNDE  SIKÇA SORULAN SORULAR ?

Hangi durumlarda menisküs tamiri yapılır?

Tamir seçeneğini hekim hastanın yaşı, kilosu, aktivitesi, aktif spor geçmişi, menisküs yırtık tipi, menisküs yırtık şeklini değerlendirerek sunabilir.

Cerrahi süre hastanın genel sağlık durumuna, tamir yöntemine, cerrahın tecrübesine, yaralanma tipine bağlı değişiklil gösterir. Tahmini süre 1-2 saattir.

Her cerrahi müdahele de olduğu gibi doku iyileşmesi süreci ve rehabilitasyon süresi tam ve zamanın da yapıldıysa, hastanın operasyon sonrası uyumu da iyiyse 2-3 hf içinde günlük aktiviteler dönülebilinir. Aktif spor dönüşüne hastanın doktoru karar verebilir.